Hírdetés
A petrezselyem megelőzi a vese- és hólyagkövet
A növénygyógyászatban a petrezselymet hagyományosan úgynevezett akvaretikumként (vízhajtó) alkalmazzák a vesék, a hólyag és a húgyutak támogatására. A növény – sok víz vagy gyógynövénytea ivása mellett – elősegíti a vizelet kiválasztását. Ugyanakkor a kórokozókat is kimossa a szervezetből, és gátolja a vese- és húgykövek növekedését.
A szintetikus gyógyszerek, amelyeket normál esetben a vese és a hólyag területére alkalmaznak, akkor is elvonják a vizet a szervezettől, ha alig iszunk folyadékot. A vizelettel fontos ásványi anyagok (pl. kálium) is kimosódnak a szervezetből, így a víz- és ásványianyag-háztartás szélsőséges diszharmóniába kerülhet.
A petrezselyem ellenben a közismert élelmiszerek között a legmagasabb káliumtartalommal rendelkezik. A petrezselyem tehát megszabadítja a szervezetet a salakanyagoktól és azoktól a fölösleges anyagoktól, amelyek különben a szervekben raktározódnának, és előbb vagy utóbb panaszokat okoznának, ugyanakkor ellátja a szervezetet értékes ásványi anyagokkal. Súlyos vesefunkció-zavaroknál azonban gyakran káliumszegény diétára van szükség. Ilyen extrém esetekben sajnos mellőzni kell a petrezselymet.
A petrezselyem védi a tüdőt a rákkeltő anyagoktól
A petrezselyem illóolajok nélkül közel sem lenne olyan aromás, mint amilyennek ismerjük. Ezek az illóolajok azonban nemcsak a jellemző aromát kölcsönzik a növénynek, hanem egy egész különleges képességet is. Ha ugyanis a levegőből rákkeltő anyagok kerülnek a tüdőbe (pl. a cigarettafüstből), akkor a petrezselyem illóolajai semlegesítik azokat. Ez a hatás az oka annak, hogy a petrezselymet ajánlják a tüdőrák megelőzésére is.
A petrezselymet bármikor fogyaszthatjuk – reggelire, ebédre és vacsorára
Még ha normál esetben nem is esszük meg a dekorációt, a petrezselyemmel feltétlenül kivételt kell tennünk. Ha ugyanis valóban profitálni szeretnénk az erősítő, méregtelenítő, élénkítő tulajdonságaiból és tápanyagaiból, lényegesen többet kell ennünk belőle a szokásosnál.
A petrezselymet rágcsálhatjuk is, például rágógumi helyett. A lé kipréselése is jó ötlet. Ebben az esetben keverjük más zöldség- és gyümölcslevekkel, pl. sárgarépa, cékla, alma vagy ananász. Még jobb azonban a petrezselyemből gyümölcsökkel együtt turmixot varázsolni, melyekkel helyettesíthetünk egy-egy étkezést. Alapjában véve ezek sokkal értékesebbek, mivel jóval több tápanyagot tartalmaznak, mint egy szokásos étkezés.