Fogyi
15 napra a Level Klinika sikeres diétája
Reggeli: Minden napra: 1 narancs, 2 kétszersült, 1 csésze kávé, vagy tea (cukor nélkül)
1. nap:
Ebéd: 1 narancs
1 tojás
1 tejföl
2 kétszersült
1csésze kávé, vagy tea
vacsora: 2 paradicsom
½ fejessaláta
2 tojás /főtt/
2 kétszersűlt
½ tejföl
2. nap
Ebéd: 1 narancs
1 tojás
1 tejföl
2 kétszersűlt
Vacsora: 6 dkg tatár
1paradicsom
1narancs
1kétszersűlt
1csésze kévé vagy tea és ½ dob. tejföl
3. nap
Ebéd: 1 narancs
1 tojás
1 fej saláta
1 tejföl
Vacsora: 3 szelet párizsi
1 narancs
1 kétszersűlt
1 csésze kávé, vagy tea
½ tejföl
4. nap
Ebéd: 12,5 dkg turó
1 paradicsom
1 csemegeuborka
1 kétszersűlt
Vacsora: 6 dkg tatár
2 paradicsom
1 alma
1 kétszersűlt
5. nap
Ebéd: 20 dkg gépsonka
1 paradicsom
1 kétszersűlt
Vacsora: 25 dkg zöldség (vegyes, vízbe főtt)
1 tojás
1 paradicsom
A diéta után, minden hétfőn reggelire : 1 pohár citromosvíz, ebédre: 1 alma, és 1 kétszersűlt. Vacsorára: 1 tojás, 1 paradicsom, 1 kétszersült
Az ötödik nap után 2-5 kgos fogyás tapasztalható, a diáta háromszor ismételhető, a 15. ik napig, 20 kg- os fogyás lesz.
Az elért súly marad, ha minden héten, a hétfői a diétát betartjuk.
Hozzávalók 5 napra
10 db narancs
5 db tejföl
8 db paradicsom
6 db tojás
21 db kétszersűlt
2 fej saláta
1 db csemegeuborka
25 dkg zöldség / vegyes/
12 dkg tatár / színhús marhából /
12,5 túró /sovány/
20 dkg gépsonka
1 db alma
3 szelet párizsi
A hozzávalók, semmilyen más anyaggal nem helyettesíthetők!
következő: Lúgos!!!
Tesztoszteron eMagazin
Lúgos minta étrendek
A test sav-bázis egyensúlyának optimalizálása
Írta: Tihanyi András dietetikus
A korábbiakban, a Táplálkozz úgy mint az őseid! cikkünkben már részletesen tárgyaltuk az ételek szervezetünk sav-bázis egyensúlyára gyakorolt hatását. A kérdést akkor is és most is nagyon fontosnak tartjuk az egészség és a sport-teljesítmény szempontjából egyaránt, valamint azért, mert a nem ideális savas állapotot nagyon könnyű előidézni még az alapvetően jó testépítő táplálkozás mellett is.
A nem elegendő lúgosító zöldség és gyümölcs fogyasztás tipikus, és a problémát fokozza, hogy a fehérje források és a tradicionális bodys szénhidrátok is savasító hatásúak. Az elméleti cikk után most közlünk minta étrendeket is, melyek kifejezetten testépítők számára lettek összeállítva. A gyümölcsök, zöldségek általános fogyasztásán túl a menü az igen komolyan lúgos mazsola és spenót beiktatásával operál. T
Lúgos minta étrend 1. (3000 kcal)
|
|
|
|
|
Mennyiség x
egységnyi
PRAL
|
Étel
PRAL
szumma
|
Étkezés
PRAL
szumma
|
|
|
Ébredéskor |
|
1 mérőkanál Anabolic Whey,
vagy 100% Whey Protein |
10
|
10
|
|
|
|
|
50 g mazsola leturmixolva |
-21/2
|
-10.5
|
-0.5
|
|
|
Reggeli |
|
10 g lenolaj |
0
|
0
|
|
|
|
|
10 tojásfehérje (240 g)
teflonon sütve |
2.4x1.1
|
2.64
|
|
|
|
|
100 g spenót |
-14
|
-14
|
|
|
|
|
70 g kenyérből piritós |
1.8
|
1.26
|
-10.1
|
|
|
Tízórai |
|
70 g kenyér |
1.8
|
1.26
|
|
|
|
|
2 db 100 g-os alma |
2x-2.2
|
-4.4
|
|
|
|
|
100 g csirkemell |
8.7
|
8.7
|
5.56
|
|
|
Ebéd |
|
10 g lenolaj |
0
|
0
|
|
|
|
|
100 g csirkemell |
8.7
|
8.7
|
|
|
|
|
70 g fehér rizs főzve |
0.7x1.7
|
1.19
|
|
|
|
|
3 dl paradicsomlé |
kb. 3x-2.8
|
-8.4
|
1.49
|
|
|
Uzsonna |
|
50 g (egy marék) mogyoró |
-2.8/2
|
-1.4
|
|
|
|
|
1 db 150 g-os banán |
-5.5
|
-8.25
|
|
|
|
|
2 dl almalé |
2x-2.2
|
-4.4
|
-14.05
|
|
|
Edzés után |
|
1 mérőkanál Anabolic Whey,
vagy 100% Whey Protein |
10
|
10
|
|
|
|
|
70 g mazsola leturmixolva |
0.7x-21
|
-14.7
|
-4.7
|
|
|
Vacsora |
|
10 g lenolaj |
0
|
0
|
|
|
|
|
100 g csirkemell |
8.7
|
8.7
|
|
|
|
|
70 g fehér rizs főzve |
0.7x1.7
|
1.19
|
|
|
|
|
100 g fejessaláta |
-2.5
|
-2.5
|
7.39
|
|
|
Éjszaka |
|
1 mérőkanál Anabolic Whey,
vagy 100% Whey Protein |
10
|
10
|
10
|
|
|
|
|
A teljes nap savterhelése (lúgos):
|
-4.91
|
|
|
|
|
Az étrend tápértéke |
|
|
|
|
|
|
Körülbelül 3000 kcal |
|
|
|
|
|
|
212 g fehérje |
29% |
|
|
|
|
|
72 g zsír |
22% |
|
|
|
|
|
352 g szénhidrát |
48% |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lúgos minta étrend 2. (2500 kcal)
|
|
|
|
|
Mennyiség x
egységnyi
PRAL
|
Étel
PRAL
szumma
|
Étkezés
PRAL
szumma
|
|
|
Reggeli |
|
200 ml tej |
2x0.7
|
1.4
|
|
|
|
|
50 g zabpehely |
0.5x10.7
|
5.35
|
|
|
|
|
1 mérőkanál Anabolic Whey,
vagy 100% Whey Protein |
10
|
10
|
|
|
|
|
10 g lenolaj |
0
|
0
|
|
|
|
|
50 g mazsola |
-21/2
|
-10.5
|
6.25
|
|
|
Tízórai |
|
100 g banán |
-5.5
|
-5.5
|
|
|
|
|
1 db 100 g-os alma |
-2.2
|
-2.2
|
|
|
|
|
10 g lenolaj |
0
|
0
|
|
|
|
|
100 g túró |
8.7
|
8.7
|
1
|
|
|
Ebéd |
|
200 g marhahús |
2x7.8
|
15.6
|
|
|
|
|
100 g burgonya |
-4
|
-4
|
|
|
|
|
100 g spenót |
-14
|
-14
|
|
|
|
|
3 dl paradicsomlé |
kb. 3x-2.8
|
-8.4
|
-10.8
|
|
|
Uzsonna |
|
100g vizes tonhal |
7.9
|
7.9
|
|
|
|
|
100 g búzakenyér |
1.8
|
1.8
|
|
|
|
|
10 g lenolaj |
0
|
0
|
|
|
|
|
200 g paradicsom |
2x-3.1
|
-6.2
|
3.5
|
|
|
Edzés után |
|
1 mérőkanál Anabolic Whey,
vagy 100% Whey Protein |
10
|
10
|
|
|
|
|
50 g mazsola leturmixolva |
-21/2
|
-10.5
|
-0.5
|
|
|
Vacsora |
|
|
|
|
|
|
|
|
10 tojásfehérje
(1 db=24 g, azaz 240 g) |
2.4x1.1
|
2.64
|
|
|
|
|
200 g burgonya |
2x-4
|
-8
|
|
|
|
|
100 g brokkoli |
-1.2
|
-1.2
|
|
|
|
|
2 dl ásványvíz |
2x-1.8
|
-3.6
|
-10.16
|
|
|
Éjszaka |
|
1 mérőkanál Anabolic Whey,
vagy 100% Whey Protein |
10
|
10
|
10
|
|
|
|
|
A teljes nap savterhelése (lúgos):
|
-0.71
|
|
|
|
|
Az étrend tápértéke |
|
|
|
|
|
|
Körülbelül 2500 kcal |
|
|
|
|
|
|
207 g fehérje |
33% |
|
|
|
|
|
53 g zsír |
20% |
|
|
|
|
|
282 g szénhidrát |
45% |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Egy kis pH érték
Mi az, amitől a sejtjeink úgy félnek, mint ördög a tömjéntől és mindet bevetnek ellene, amivel rendelkeznek?
Mi az, amitől a testépítők is hasonló módon rettegnek és még egy étkezésen belül sem engedhetik meg maguknak, hogy figyelmen kívül hagyják?
Ez a sav. A sav a sejtjeink közötti térben. Erről beszéljünk egy kicsit.
Itt szeretnék megosztani valamit, ami még az orvosi egyetemen sem kapott kellő hangsúlyt: a test sav-bázis egyensúlya és betegségek közötti összefüggés.
Az emberi szervezet csak nagyon szűk körülmények között képes működni. Jól ismert például, hogy a hőmérsékleti tartomány 36,5-37,0 Celsius fok. Ha ettől akár egy fokkal eltér, akkor ott már komoly gondok lépnek fel.
Kevésbé ismert, de legalább olyan fontos a szervezetünk pH értéke. Minden vizes oldatnak megvan a rá jellemző pH értéke. Semlegesnek mondják a 7,0 értékű pH-t, az alatta lévőt savasnak és a felette lévőt pedig lúgosnak. Minél kisebb a pH, annál erősebb a sav, tehát a 5,0 érték erősebb savra (elsavasodásra) utal, mint pl. a 6,0 érték. Az emberi test 7,35-7,45 pH tartományban működik jól.
Ahogy látjuk ez enyhén lúgos tartományban van. Ettől már a kis értékű eltérés is komoly következményekkel jár, akárcsak a hőmérsékletbeli változás, csak ez kevésbé ismert dolog. A sejtjeink lúgos kémhatáshoz vannak hozzászokva. Tudta-e, hogy a tenger vízének (ahol az elején a sejtek kolóniába verődtek) a pH-ja 8,0-8,5? Tudta-e, hogy a magzatvíz (a folyadék, amely körbeveszi a magzatot az anyaméhben) pH-ja 8.5 körül van? Tudta-e, hogy az egészséges, anyatejjel táplált csecsemő vizelete lúgos vegyhatású?
Az anyagcsere folyamán a testünk folyamatosan savakat termel: szénsav, ecetsav, húgysav, tejsav, citromsav stb. A vesénk által kiválasztott vizelet pH értéke 4,8-7,5 között mozog. Csak megemlítem, hogy pl. a kávé és a sör pH-ja 4,0, azaz savasabb, mint a vese által produkált legsavasabb vizelet, amit még kiválasztani képes!!!
Ha a savszint túl magas, akkor a testünk nem lesz képes a savak kiválasztására, és vagy kénytelen elraktározni őket a testszövetekben (zsírszövet elhízás!) vagy pedig semlegesíti őket. Az utóbbit viszont csak úgy tudja végrehajtani, hogy az ehhez szükséges ásványi anyagokat (pl. kalcium) a különféle szervekből, csontokból, fogakból választja ki. Így ez csontritkuláshoz, fogszuvasodáshoz vezet.
Már rég leszoktunk az egészséges (legalább 80%-ban lúgos) ételek fogyasztásáról és a legtöbb ember teste el van savasodva. Erről könnyen meggyőződhet a reggeli vizelet pH értékének megállapításával ha 7,0 alatt van az érték akkor el van savasodva ( tudományos szakkifejezéssel élve acidosisban szenved). A szervezetünk igyekszik megtartani a működését és a savakat a kevésbé fontos területeken (zsírszövet, kötőszövet) raktározza. Amikor ezek a hulladék raktárok is megtelnek, jönnek a fontosabb szervek károsodásai. Tehát, ha megvizsgáljuk egy ember egészségügyi pályáját, akkor megállapíthatjuk, hogy a szívinfarktust vagy a rákot vagy az agyvérzést, mint a végállomást, megelőzte az elhízás, az izületi panasz, a reuma, a gyomorégés, a krónikus fáradtság, az ekcéma vagy bármely egyéb túlsavasodással járó tünet.
Ezek a tünetek különálló betegségneveket kaptak. Felsorolok itt egy pár ilyen nevet, ezeknél a legtöbb esetben kimutatható az elsavasodás: aphta (szájfekély), allergia, arthritis, arthrosis, cellulitis, csontritkulás (osteoporosis), ekcéma, elhízás (obesitas) és ehhez kapcsolódó anyagcserezavar, fáradtság, fogszuvasodás, immunrendszer bizonyos zavarai, gyomorégés, izomláz, korai öregedés, köröm problémák, nyombélfekély, rák, erős testszag, vérnyomás problémák. Az elsavasodott testben elszaporodnak a paraziták (baktériumok, vírusok, gombák, Candida), amelyek szintén elkezdenek savakat termelni és ezeket a salakanyagokat a szervezetünkbe ürítik, így tovább rontják a helyzetet. A paraziták nem szeretik a lúgosabb kémhatású közeget, hanem a savas irányú eltolódást.
Tudta-e azt, hogy egy kezdődő herpeszt meg lehet állítani egy 5% nátrium klórit (NaClO2) oldattal való ecseteléssel, amely erősen lúgos kémhatású? A gombás fertőzés nem mindig látható formában zajlik, de ez magyarázatot ad miért szokott ez visszatérni, ill. miért múlik el olyan nehezen. A sejtjeink ellátása tovább romlik és a szervezetünk vérnyomás emelésével igyekszik kompenzálni. A sejtjeink tovább változnak-alkalmazkodnak ezekhez a zord körülményekhez és innen már csak egy lépés választja el őket a rákos elfajulástól.
A kiút a bázikus (lúgos) étrend kialakítása, helyesebben visszaállítása. Viszont évtizedekig tartó elsavasodáshoz ez lehet, hogy önmagában kevés és szükségünk lenne étrend kiegészítőkre is, hogy lehetőséget adjunk a testünknek az újraépüléshez. Kb. 3 évente a testünk minden egyes eleme teljesen lecserélődik.
A helyes savtalanítás növényi eredetű lúgosító ételek ill. étel kiegészítő fogyasztásából áll. Kalcium karbonát (pl. kagylóhéjból készült kalcium termék) nem szerves kötés formában van jelen és így csak nagyon kis mennyiségben szívódik fel. A szerves formában jelenlévő vegyületek a legjobbak, ezért van szükségünk a sok zöldségre és az ezekből készült táplálék kiegészítőkre. Nagyon fontos még a nagy mennyiségű folyadék fogyasztásra is, hogy a vese képes legyen kiválasztani az ürülő salakanyagokat ill. a semlegesített sa |