Méz és fahéj gyógyítóereje
Számomra ismeretlen 2010.02.06. 18:25
Valami szuper!
Subject: Fw: Méz, fahéj - Jó, tudni!
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 2003-ban
kezdeményezett kutatást a fahéj és 2-es típusú cukorbetegség, illetve a
koleszterin szint kapcsolatának feltárására. A vizsgálat nem várt sikert
hozott a betegek életében.
A 40 napon át rendszeres fahéj tartalmú tabletta szedésének köszönhetően
a vérben lévő triglicerid és a glükóz, illetve a káros LDL koleszterin
szint egyaránt közel 30 százalékkal csökkent a résztvevők körében.
A fahéj tartalmaz antioxidánsokat. Azonban nincs elegendő bizonyíték
annak alátámasztására, hogy nagy dózisú fahéj fogyasztásával olyan
kedvező hatást érhetnénk el, mint például a szív- és érrendszeri
betegségek elleni védelem.
A fahéj segíti a vírusok, baktériumok és gombák elpusztítását.
Alkalmazásával azonban megfontoltan kell bánnunk, mivel testünkön kívül
és szervezetünkön belül is számos baktérium él egymással harmóniában,
egészségünket őrizve. Ezeket, vagyis a jó, és rossz baktériumokat
egyaránt kiirtva természetes egyensúlyunk felborulna, s ez betegségek
kialakulásához vezetne. Gondoljunk csak a bélszakaszban élő hasznos
baktériumokra, melyek immunrendszerünk megfelelő működését is segítik.
Kétségtelen tehát, hogy a fahéjban található, hatóanyagok segítik
egészségünk megőrzését, azonban a pontos részletek feltárásához további
vizsgálatok szükségesek. A fahéj hatását befolyásolhatja például az
adott növény összetétele, melyből a gyógyszer készül, s ezt a
termőhelytől kezdődően számos egyéb tényező is meghatározhatja.
Az amerikai National Center for Complementary and Alternative Medicine
(NCCAM) szervezet törekvései közt szerepel, hogy a hatóanyagok pontos
besorolást nyerjenek, s a természetes gyógymódok palettája tovább
bővülhessen. A fahéj egészségre gyakorolt hatásának vizsgálatához tehát
számos további kutatás szükséges.
A kanadai World News hetilap egyik számában jegyzéket készített azokról
a betegségekről, amelyek mézzel és fahéjjal kezelhetők. Többek között
felerősíti az immunrendszert, megvéd a vírusoktól, baktériumoktól,
erőssé, munkabíróvá tesz...
*Szívbetegség:
*A mézet keverje össze törött fahéjjal, és lekvár helyett ezt kenje a
kenyérre. Fogyassza rendszeresen. Csökkenti a koleszterinszintet, és véd
az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen
fogyasztják ezt a a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy következő
roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a légzést
és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják
azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira
rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát.
*Artritisz:*
Az ízületi kopásban szenvedő betegek reggel, délben és este egy pohár
meleg vízbe tegyenek két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. A
krónikus artritisztől is megszabadulhatnak, ha rendszeresen fogyasztják.
A copenhaveni egyetemen végzett felmérés szerint 200 beteg közül az ital
fogyasztása után 73 beteg teljesen megszabadult a fájdalomtól, és azok,
akik nem tudtak járni, fájdalom nélkül közlekedtek.
*Hólyagfertőzés:
*Egy pohár langyos vízbe tegyen két kanál mézet és egy kanál törött
fahéjat. Megszünteti a húgyhólyag és a húgyutak fertőzését.
*Fogfájás:
*Öt kanál mézet keverjen össze egy kanál törött fahéjjal, naponta
háromszor tegyen a masszából a fájós fogra. A fájdalom elmúlik.
*Koleszterinszint:
*Két kanál mézet és három teáskanál törött fahéjat keverjen öszsze 2 dl
forró vízzel. Két órán belül 10 százalékkal csökkenti a
koleszterinszintet. Ha naponta háromszor alkalmazza, a krónikus magas
koleszterinszint lecsökken. Ha naponta fogyaszt mézet, megakadályozza a
koleszterinszint emelkedését.
*Megfázás:*
Ha gyakran megfázik, három napon keresztül naponta háromszor egyen egy
kanál mézet és negyed kanál törött fahéjat. Gyógyítja a megfázást, a
krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet.
*Gyomorpanaszok:*
A méz és a törött fahéj keveréke gyógyítja a gyomorfájdalmat és
megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.
*Az immunrendszer erősítése:*
A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi
a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok vitamin
és vas van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket a
baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.
*Nehéz gyomor:*
Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav
túlzott termelődését.
*Nátha:*
Spanyol tudósok rájöttek, hogy a méz olyan természetes anyagokat
tartalmaz, amelyek megölik a nátha baktériumtörzseit.
*Pattanás:*
Három kanál mézet és egy kanál fahéjat keverjen össze. Lefekvés előtt
kenje be vele a pattanásokat, majd mossa le meleg vízzel. Ha naponta
elvégzi ezt a műveletet, egy héten belül eltűnnek a pattanások.
*Bőrfertőzés:
*A méz-fahéj páros gyógyítja az ekcémát, az övsömört és a bőrfertőzés
minden formáját.
*Fogyás:
*Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt, este pedig lefekvés előtt
igyon meg egy mézes fahéjas italt. Rendszeres fogyasztása csökkenti a
súlyt a rendkívül kövérek esetében is. Még akkor is megakadályozza a
zsír lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.
*Krónikus fáradtság:*
A testi erőt legjobban, a mézben lévő cukor regenerálja. A mézet és
fahéjat fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután
három óra körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll a
szervezet vitalitása.
|