Koriander
2014.08.06. 22:01
http://naturahirek.com/a-koriander-egeszsegre-gyakorolt-hatasai/
A koriander egészségre gyakorolt hatásai SZERZŐ MATT WILLIAMS - 2012, JÚLIUS 30 EGÉSZSÉGES ÉLET, TERMÉSZETES REMEDIÁK TetszikTwitterGoogle+Imádom A koriander jellegzetes ételizesitőként használt mindenütt Spanyolországtól Mexikóig, a Közel-Kelettől Dél-Amerikáig. A friss leveleket gyakran az ételek tetejére szórják, a gyökerét használják Thaiföldön arra, hogy határozottan erős ízt adjon a helyi ételeknek. A koriander az egyik fő összetevője a mexikói salsának is. A koriander, más néven cilantro, külön aromával rendelkezik a benne lévő koncentrált illóolajok miatt. Ez a magával ragadó illat lehetett az ösztönző erő a világ minden táján arra, hogy az emberek ételizesitésre használják azt. A mai orvostudomány csak most kezdi felfedezni a koriander egészségre gyakorolt hatásait. A koriander története Bár nehéz bizonyítani, hogy pontosan honnan ered ez a hatékony gyógynövény, szakértők szerint a Közel-Keletről vagy Dél-Európából származik, annak a ténynek köszönhetően, hogy ezek a régiók nagy mennyiségben tartalmaznak vadon termő növényeket. A régészek az ókori egyiptomi fáraó, a híres Tutanhamon sirjában is megtalálták maradványait. A koriandert az ókori Görögországban is ismerték, a levelét élelmisznek használták, robusztus illóolaját pedig parfümként. Majd a rómaiak a hóditások idején bevezették a modern kori Nagy Britannia területére, ahol a romlott hús szagának álcázására használták. Európából a brit gyarmatositók vitték Amerikába az 1670-es években. Európából Angliába, onnan Amerikába kerülve tehát az ókortól napjainkig ismert növényről van szó. Mi tehát az ami miatt a kutatók manapság felfigyeltek rá? A koriander egészségre gyakorolt hatásai Ez a növény nem csak egy gyakran használt füszere számos ízletes és egzotikus ételnek, hanem erős természetes belső tisztítószer is. A koriandert régóta eredményesen használják nehézfémek és egyéb mérgező anyagok eltávolítására a szervezetből. A koriander kémiai vegyületei valóban kötődnek a nehézfémekhez, kilazítva őket a szövetekből, vérből és a szervekből. A növényben található kémiai vegyületekkel együtt a méreganyagok távoznak a szervezetből. Nagy mennyiségű szakirodalom sugallja azt, hogy a koriander a természet egyik legjobb kelátképző anyaga, különösen azoknak akik fokozott szintű higany mérgezésnek vannak kitéve mindennapjaik során. A higanymérgezésnek való kitettség gyakori probléma, a higanyos fogtömések vagy a ragadozó halak túlzott fogyasztása okozhatja. Sokan, akik higanymérgezésben szenvednek vallják, hogy a mérgezés hatásait csökkenteni lehet nagy mennyiségű, rendszeres és hosszabb időn át tartó koriander fogyasztással. Továbbá, a koriander olaj erős pozitív hatást gyakorol az emésztőrendszerre. Az olaj segíti az emésztő enzimek és savak termelődését és stimulálja a belek perisztaltikáját. A koriander szervezetre gyakorolt hatásai: Erőteljes gyulladásgátló hatás, amely főleg izületi gyulladás tüneteit orvosolja Antibakteriális, főleg a szalmonella fertőzéseket küszöböli ki Úgy működik, hogy emeli a HDL-koleszterin (jó koleszterin), és csökkenti az LDL-koleszterin (a rossz fajta koleszterin) szintjét. A gyomor gázosodását, puffadást megelőzi és az általános emésztést segíti. Megszünteti a húgyúti fertőzéseket Csökkenti a hányingert Megkönnyíti a menstruáció alatti hormonális ingadozásokat Kimutatták, hogy csökkenti a menstruációs görcsöket. Extra rostanyagbevitelt jelent az emésztőrendszernek A vas és magnézium jó forrása, igy hasznos a vérszegénység elleni küzdelemben. A hasmenést megállitja, különösen, ha mikrobiális vagy gombás fertőzések okozták azt Elősegíti az egészséges máj működését Csökkenti a kisebb duzzanatokat Erős antioxidáns hatású Fertőtlenít és segíti a szervezet méregtelenítését Serkenti a belső elválasztású mirigyek müködését Segíti az inzulin elválasztást, csökkenti a vércukorszintet Természetes antiszeptikus és gombaellenes szer a bőrbetegségek, mint a gombás fertőzések, ekcéma esetében Immun-fokozó tulajdonságokkal is rendelkezik Köptető Segít egyszerű kötőhártya-gyulladáskor, valamint szem-öregedés, a makuladegeneráció és más szembetegségek esetén James A. Duke, Ph.D., amerikai botanikus szerint a gyomor megnyugtatásához minden nap egy maroknyi levélből készitett tea fogyasztása ajánlott és elegendő. Természetes szerves vegyületek A cineol és a linolsav két fő olyan összetevő amely anti-reumatikus, ízületi-gyulladás csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a két összetevő is segít a duzzanatokat csökkenteni vizhajtó hatásuk miatt. A koriander e mellett olajsavat, palmitinsavat, sztearinsavat és aszkorbinsavat vagyis C-vitamint is tartalmaz. Ezek az összetevők hatékonyan csökkentik a magas koleszterinszintet a vérben, valamint a vénák és artériák belső falán. Borneol és Linalool májtisztitó hatásúak és csökkentik a hasmenést is. A cineol, limonén, Alpha-pinén és béta-phelandrén antibakteriális hatásúak. A Citronelol komponens egy jól ismert természetes fertőtlenítő, segít a rossz lehelet ellen, a száj-sebek gyógyítására és megelőzésére is használatos. Tartalmaz továbbá nagy mennyiségű A-vitamint és egy fontos ásványi anyagot, foszfort is. A legismertebb kémiai vegyület a korianderben a Dodecenal nevű anyag. Egy friss tanulmányban amelyet Isao Kubo, Ph.D vezetett a University of Berkeley-n, laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatták, hogy ez a komponens a korianderben kétszer olyan hatásos, mint a gyakran használt antibiotikum a gentamicin. Ez ugyanaz az antibiotikum amit szalmonella fertőzések esetén adnak az orvosok. A kutatók úgy vélik, hogy a koriander az egyetlen természetes antibakteriális szer, ami hatékonyabb, mint a gentamicin. Koriander termesztése Koriander, vagy Coriandrum sativum, az Apiaceae család tagja és évelő gyógynövény. Kémiai növényvédő szerek, műtrágyák nélkül, esővizzel öntözve megnő virágcserépben vagy a kertben is, napos, nedves helyen. Mellékhatások és ellenjavallatok Terhesség alatt használata ellenjavallott mert vetéléshez vezethet. A megfoganás esélyeit csökkenti, kisbabát tervezőknek nem ajánlott. Ha Ön terhes vagy szoptat, kérjük konzultáljon orvosával mielőtt koriandert fogyasztana bármilyen formában. Források: John Chadwick, The Mycenaean World (Cambridge: University Press, 1976), p. 119 Fragiska, M. (2005). Wild and Cultivated Vegetables, Herbs and Spices in Greek Antiquity. Environmental Archaeology 10 (1): 73-82 Daniel Zohary and Maria Hopf, Domestication of plants in the Old World, third edition (Oxford: University Press, 2000), p. 206 Changes in Volatile Compounds of ?-Irradiated Fresh Cilantro Leaves during Cold Storage. Xuetong Fan* and Kimberly J. B. Sokorai. Eastern Regional Research Center, Agricultural Research Service, U. S. Department of Agriculture, Wyndmoor, Pennsylvania 19038 Antibacterial Activity of Coriander Volatile Compounds against Salmonella choleraesuis. Isao Kubo, et. al. Journal of Agric. Food Chem., 2002, 50 (26), pp 7622-7626. Published 2002 American Chemical Society
Olvass többet itt: http://naturahirek.com/a-koriander-egeszsegre-gyakorolt-hatasai/ | NaturaHirek.com
|