http://tudnodkell.info/hatekony-csodagumonk-a-csicsoka/
2014.10.31. 00:16
fo/hatekony-csodagumonk-a-csicsoka/A korilla dél-amerikai Andokban honos, de trópusi hegységekben és szubtrópusi régiókban nagyon sokfelé termesztik. Hazánkban még ismeretlen, de itt is sikeresen termeszthető zöldségnövény.
Egyéves, csavarodó szárral kúszó növény. Lágy hajtásai elérhetik az 5 métert is, és villásan elágazó kacsokat fejlesztenek. Levelei szórt állásúak, legfeljebb 20 cm méretűek. Termésének vékony héja fényes, világoszöld, terméshúsa kb. 4 mm vastag, szilárd húsú, lédús és kellemes, lágy uborkához hasonló ízű.
A fiatal korilla terméseket nyersen, például salátákban, vagy párolva, zöldségként fogyasztják. Az üreges kabakokat szívesen megtöltik rizzsel, vagy más töltelékkel. A fiatal hajtások és levelek is ehetők, főzelékként is elkészíthetők.
A magokat 2-3 cm mélyen kel elvetni, és földet kikelésig nedvesen kell tartani. A növények tám mellé május végén már kiültethetők szabad földbe. Rengeteg vizet, tápdús talajt és napos, vagy félárnyékos helyet igénye. Nagyon gyors növekedésű. Ősszel az első fagyok idején elpusztul, ezért szedjünk magot belőle, ha jövő évben szeretnénk ültetni. Íze elég jellegzetes, de dísznövénynek is kiváló, hiszen nagyon rövid idő alatt nagy felületet fut be, jól árnyékol.
|
Nnnnnnnnnnnnaaa ezt figyuzd!!! Itt növekszik a földünkön egy Dél-Amerikai növényke,amit nálunk “lugaspaprikának ” hívnak a termés alakja miatt.De semmi köze a paprikához,mert kabakos,tehát tök-féle ,de uborkára emlékeztető íze van.Hamarosan kapható lesz nálunk…
A Wikipédia szerint:
Korilla az elrejtett zöldség
A korilla dél-amerikai Andokban honos, de trópusi hegységekben és szubtrópusi régiókban nagyon sokfelé termesztik. Hazánkban még ismeretlen, de itt is sikeresen termeszthető zöldségnövény.Egyéves, csavarodó szárral kúszó növény. Lágy hajtásai elérhetik az 5 métert is, és villásan elágazó kacsokat fejlesztenek. Levelei szórt állásúak, legfeljebb 20 cm méretűek. Termésének vékony héja fényes, világoszöld, terméshúsa kb. 4 mm vastag, szilárd húsú, lédús és kellemes, lágy uborkához hasonló ízű.
A fiatal korilla terméseket nyersen, például salátákban, vagy párolva, zöldségként fogyasztják. Az üreges kabakokat szívesen megtöltik rizzsel, vagy más töltelékkel. A fiatal hajtások és levelek is ehetők, főzelékként is elkészíthetők.
Tipp! Recept:
A növényt alaposan mossuk le. A fiatal terméseket magvastól vékony karikákra szeleteljük fel. Az érettebb termésekből szedjük ki a magokat és úgy karikázzuk fel. Apró cikkekre vágjunk fel koktél paradicsomot, és zöldpaprikát. Készítsük el a saláta levét. Egy edénybe tegyünk vizet, kevés sót, ízlés szerint cukrot,de cukorbetegek és az egészségüket óvók steviát is használhatnak, ecetet, egy kevés kapor levelet, amit apróra felvágtunk. Amikor minden elolvadt a vízben, tegyük bele a feldarabolt zöldségféléket, keverjük jól össze. Tegyük a hűtőbe, egy kicsit hadd érlelődjön. Húsokhoz kiváló savanyúság .Íze vetekszik a savanyított paprikáéval…
|