A kendermag tartalmaz minden, az egészséges emberi élet fenntartásához szükséges esszenciális aminosavat és esszenciális zsírsavat.
Fontos kiemelni, hogy a kendermag nem tartalmazza a kábító hatású delta-D-tetrahidro-kannabinolt (=THC). A THC ugyanis a növény virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben van.
Ma a kender a „tiltott város”. A legtöbb embernek a kábítószer jut eszébe róla. Éppen ezért még a növény termesztését is tiltják a világon. Nem veszik tudomásul, hogy ez őseink mindennapi étke volt.
Nincs még egy olyan növényforrás, amely teljes értékű fehérjét, ilyen könnyen emészthető formában, és az élethez szükséges olajokat ennyire, az emberi egészséghez és életerőhöz szükséges tökéletes arányban szolgáltatna.
Az élet energiája a teljes mag. A kenderből készült ételek remek ízűek!
A kendermag fehérjéje rendkívül könnyen felszívódik, így nagymértékben hozzájárulhat az egészséges immunrendszer fenntartásához.
Régen vidéken a parasztok kendervajat ettek. Ellenállóbbak voltak a betegségekkel szemben, mint a nemesek.
Gyógyító hatása évezredek óta ismert. Különböző részeiből készült kivonatok a világban mindenütt az emberi betegségek legelterjedtebb gyógyszerei voltak.
A kender az emberiség történetében az élelemtermelés kezdete óta termesztett növény. Számtalan felhasználási módja ismert. Készítettek belőle vitorlát, kötelet, papírt, de élelmiszerként és gyógyszerként is alkalmazták. Kínában, Ausztráliában és Európában a nagy éhínségek idején életmentő táplálékul szolgált a lakosságnak.
A kendermag fájdalomcsillapító, kiváló gyulladáscsökkentő, ideg- és szíverősítő tulajdonságokkal bír. A kendermag sok betegség felett győzedelmeskedik, sokat meggyógyít. Könnyíti a székrekedést és az azzal járó kellemetlenségeket. Jótékony hatással van a fekélyekre és a gyulladt nyálkahártyára is. Legjobb, ha egészben fogyasztjuk a kendermagot.
Olajként a kendermag lecsökkenti a gyulladást az olyan bőrbetegségeknél, mint az ekcéma, pikkelysömör, lecsökkenti a szervezet alacsony sűrűségű koleszterinszintjét, valamint a zsírlerakódást és a véralvadást is. Hatékony a cukorbetegség kezelésében, csökkenti a vérnyomást, támogatja fogyóka sikerét azáltal, hogy kitakarítja a felesleges zsírt a szervezetünkből, erősíti az immunrendszert, fokozza az agyműködést, növelve ezzel szellemi teljesítőképességünket.
A kendermagból kisajtolt olaj 55 % linolsavat, és 25 % linolénsavat tartalmaz. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek az immunválaszért.
A kendermagolajban ezenkívül alapvetően fontos aminosavak és magas tápértékű fehérjék is megtalálhatók. A benne található vitaminok (A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin), ásványi anyagok (kálium, kalcium, vas, magnézium) és enzimek az egyik legértékesebb növényi olajjá emelik a kendermagolajat.
Az esszenciális zsírsavak szabályozzák a növekedést, a vitalitást és az elmeállapotot. A linolsav és a linolénsav szerepet játszik abban, hogy az oxigén eljusson a tüdőből a test minden sejtjéhez. Részük van abban, hogy az oxigén megmarad a sejthártyában, ahol gátolja a behatoló vírusokat és baktériumokat, amelyek egyike sem képes oxigén jelenlétében tenyészni.
A természet a magokat olyan külső burokkal látja el, amely biztonságosan megvédi a vitális olajokat és vitaminokat a lebomlástól. Ez a burok tökéletes, és ugyanakkor ehető tartály. A kendermag péppé őrölhető, hasonlóan a mogyoróvajhoz, csak az íze finomabb. A megőrölt magokból kenyér, sütemény és lángos is süthető.
A kendermagolaj jótékony hatásai
● A menstruáció előtt fellépő fájdalmak, ízületi gyulladások és a cukorbetegség-eredetű idegbántalmak enyhítése.
● Az alfa-linolén zsírsav segíthet az érrendszeri betegségek kezelésében.
● A kendermagolajnak szerepe van a koleszterin anyagcserében, megelőzi a vérrögképződést, ahogy meggátolja a vérlemezkék leragadását.
● A krónikus gyulladások gyakori kiváltó oka a gyenge immunrendszer, az Omega-3 zsírsavak tompítják ennek tüneteit, ezért ajánlott a kendermagolaj használata izületi gyulladás, a húgyhólyag krónikus gyulladása, vagy pikkelysömör, fekélyes vastagbélgyulladás és egyéb krónikus bélgyulladások esetén, valamint mozgásszervi rendellenességek kezelésére.
● Az Omega3 zsírsavak – mint a kendermagolaj – kiváló fájdalomcsillapítók.
● A hatékony méregtelenítés és az eredményes fogyás alapfeltétele, hogy csökkentsük a kalória bevitelt, ugyanakkor enyhítsük az éhségérzetet. A kendermag olaj a gyomor falát vékonyréteggel vonja be, így az üres gyomorban termelődő gyomorsav nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal az éhségérzet csökken.
● A kendermag olajban található omega-3 zsírsav védi az érfalakat, csökkenti a trombózis veszélyét a vér viszkozitásának csökkentése által, jó szívritmuszavar ellen, csökkenti a vérnyomást.
A kendermag rostjainak is figyelemreméltó pozitív tulajdonságai vannak
Segíti a megfelelő bélműködést, késlelteti szervezetünk öregedését, hatásos savtúltengés ellen, érfal erősítő, kedvezően hat a vércukorszintre, erősíti látásunkat, és még a fogszuvasodást is megelőzhetjük vele.
A kendermag egészséges összetevőihez háromféleképpen juthatunk hozzá. Fogyaszthatjuk kapszula, olaj vagy magas rosttartalmú lekvár formájában is. Ez utóbbit természetesen nem kell kenyérre kenni.
Mivel a kendermag olaj nagyon ízletes, fogyaszthatod úgy is, hogy a napi étkezések során ételed meglocsolod egy evőkanál olajjal, vagy kedvenc italadba keveri. Nagyszerű főtt vagy párolt zöldségekhez, salátákhoz, még a vajat is helyettesítheted vele vagy egyszerűen kortyolgathatod.
Adagolás
Naponta 10-15 g mag megdarálva vagy pépesítve,
45 g főzve (tea),
olaj 50 ml salátákra, ételekbe.
A kendermag fogyasztásának semmilyen egészségkárosító vagy kábító hatása nincs!