Mit tegyél, ha nem érik be a fügéd, és tele vagy zöld gyümölcsökkel?

Mit tegyél, ha nem érik be a fügéd, és tele vagy zöld gyümölcsökkel?

Mentőötletek + 2 különleges, finom recept!

Védett zugokban, melegebb helyeken hazánkban is sokan nevelgetnek fügefát, és nagy örömmel nyugtázzák, ha nem fagy el télen. Nyár végén viszont csappan a lelkesedés, hiszen hiába hoz gyümölcsöket, ha azoknak már nincs idejük beérni, és a fa tele van kicsi, kemény zöld gyümölcsökkel.

A füge érése örökös vita tárgya, egyesek szerint utóérik, mások éppen az ellenkezőjét állítják. A fügék akkor érnek, ha etilén gáz éri őket, amit természetes körülmények között maga a gyümölcs termel. Más utóérő gyümölcsökkel ellentétben, a fügére csak akkor hat az etiléngáz, ha már a késői fejlődési stádiumban van. Azaz az a gyümölcs, amelyiknél már megkezdődött az érés, akár a szobában is utóér, vagyis a puha gyümölcs szedés után édesebbé válik pár nap alatt, papíron kiterítve. Viszont a kemény, zöld füge nem fog utóérni.

fuge zold recept 02

Mit tehetünk, hogy ne legyenek éretlen fügéink?

Csipkedd le a hajtásokat. A fügefa az új hajtások végén hozza a terméseket. A csipkedést akkor ajánlatos elvégezni, amikor megjelennek az első levelek tavasszal. Ez a fajta csipkedés nem azt jelenti, hogy az egész hajtást lenyisszantjuk, hanem megkeressük a zöld, hajlékony új hajtásokat, és a felső leveles részt levágjuk úgy, hogy 5 leveles ág maradjon a növényen. A szezonban később is alkalmazhatjuk ezt az eljárást. Így kevesebb füge marad a növényen, aminek beérlelésére energiát kell fordítani.

Csökkentsd a fügék számát! Ha nyár közepén realizálod, hogy túl sok füge van a fán, és nem biztos, hogy beérnek, akkor ajánlatos megritkítani őket, hogy a növény a kevesebb gyümölcs érlelésére fordítsa az energiáját. A legkisebb, legzöldebb fügéket szedd le.

Olajozd be a fügéket! Segíthetjük a fügék beérését, ha egy kis olajjal megkenjük a gyümölcsöket! Ehhez némi olívaolajra lesz szükségünk, amibe egy ecsetet mártunk, és finoman megkenjük a füge alsó felén (szárral szemben lévő rész) lévő kis pötty környékét. Ezzel megakadályozzuk az etiléngáz elillanását és gyorsabb érésre ösztönözzük a növényt. Ilyen módon kezelve akár 2 nap alatt is beérhetnek a gyümölcsök, természetesen csak akkor, ha már amúgy is megindult az érési folyamat. A teljesen éretlen gyümölcsnél viszont akár lehullást is okozhat a módszer.

 

Zacskós banán módszer. A fügének min. 15 °C-os átlagos napi hőmérsékletre van szüksége az éréshez – ha ennél hidegebb van, a fa nyugvó állapotba kerül. Ha látjuk, hogy hideg idő közeledik, szedjük le a fügéket és tegyük őket egy papírzacskóba, egy banánnal együtt. A banán nagy mennyiségben termel etiléngázt, így segíti a füge érését (amennyiben már megkezdődött az érési folyamat).

fuge zold recept 03

Fogyasszuk őket zölden!

Két finom receptet mutatunk arra az esetre, ha mégis éretlen, zöld fügékkel kell valamit kezdenünk!

Szalonnás – zöld fügés tészta

Hozzávalók:

  • kb. 450 g fettucine tészta (egyfajta szélesmetélt)
  • 1 közepes hagyma, apróra vágva
  • 340 g éretlen, zöld füge – megmosva és apróra vágva
  • kb. 110 g pancetta (ami a sertés hasfalából készült, olasz fűszeres szalonna ), apróra vágva
  • csipetnyi csípős pirospaprika pehely
  • ½ bögre száraz fehérbor
  • olívaolaj
  • reszelt parmezán

Elkészítés:

Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, tegyük bele a hagymát, és pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a szalonnát és süssük még 2 percig, közepes lángon.
Adjuk hozzá a fügét és süssük, amíg a szalonna ropogós nem lesz. Öntsük hozzá a bort és főzzük, amíg az alkohol elpárolog, aztán sózzuk, és ízesítsük csípős paprikával. Öntsünk hozzá fél bögre vizet, és főzzük 15-20 percig, amíg a fügék puhák, barnák nem lesznek. Főzzük ki sós vízben a tésztát, a főzővizéből tegyünk félre fél bögrényit. A kifőtt tésztát tegyük egy serpenyőbe, a félretett főzővízzel együtt, és szórjuk meg reszelt parmezánnal. Tegyük hozzá a szószt, keverjük össze az egészet, hogy a szósz alaposan befedje a tésztát, és tálaljuk forrón, sajttal megszórva.

Dzsem éretlen, zöld fügéből

Hozzávalók:

  • 1 kg éretlen, zöld füge
  • 1 kg cukor
  • 5 ½ bögre víz
  • 1 citrom
  • 4 szegfűszeg

Elkészítés:

Mossuk meg a fügét, és távolítsuk el a szárát.
Töltsünk meg egy nagy lábost vízzel, és forraljuk a fügéket kb. 10 percig.
Hagyjuk kihűlni.
Ha már kihűlt, óvatosan, préseljük ki a fügéket, hogy megszabaduljunk a kellemetlen „éretlen” mellékíztől, majd még egyszer ismételjük meg a forralást és a préselést.
Forraljunk fel 5 ½ bögre vizet a cukorral együtt egy másik lábosban.
Tegyük bele a kispréselt fügéket és a szegfűszeget.
Forraljuk kb. 25 percig.
Végül adjuk hozzá a citromlevet és forraljuk még 5 percig.

Mihez kezdjek a fügével? Kisokos + 3 különleges recept!

Mihez kezdjek a fügével? Kisokos + 3 különleges recept!

Változatok a tápanyagban gazdag gyümölcsre.

 

A fügét minden bizonnyal a legtöbben szárított formában ismerik, hiszen a boltokban nálunk így lehet hozzájutni a legegyszerűbben. Aki viszont kóstolta frissen, az nem felejti a gyümölcs édes ízét, puha belsejét sem. Azon túl, hogy ízletes, a füge igazi tápanyagbomba, kiváló A- és B-vitaminforrás, de tartalmaz káliumot, és az emésztést segítő rostokat is.

A friss füge ugyanakkor nem tartozik az olcsó gyümölcsök közé, ezért a lelkes kertészek megpróbálják saját kertjükben nevelgetni a növényt. Sajnos a fügebokor fagyérzékeny, hazánkban gyakran elfagy, de védett helyen, melegebb zugban, sarokban akár nálunk is beérhet. Sőt, idén már Szedd magad!  keretében szüretelhetünk is egy védett fekvésű, zalai völgyben.

A fügének is több fajtája, típusa létezik. Van, amelyik vékonyabb héjú, könnyen aszalható, de hamarabb romlik, mások pedig vastagabb héjúak, nem aszalhatóak. Hazánkban inkább a lila vagy barna árnyalatok ismertek, de létezik zöld, sárga füge is.

A szárított füge egész évben elérhető a boltok kínálatában, friss fügéhez inkább csak a piacokon, nagyobb szupermarketekben tudunk hozzájutni. A friss füge meglehetősen romlandó, minél előbb ajánlatos elfogyasztani. Hűtőben egy kicsivel tovább eltartható, de folyamatosan veszít az édes ízéből.

Vásárlásnál arra ügyeljünk, hogy a gyümölcs ne legyen nyomott, túl puha, de túl kemény se. Ne vegyünk sérült, zsugorodott fügét, és hagyjuk ott azt is, amelyiknek tejszerű folyadékot látunk a szára körül. Felhasználás előtt mossuk meg hideg vízben a gyümölcsöt!

3 fugerecept 02

Lássuk, mi mindent kezdhetünk a fügével – próbáljuk ki az alábbi 3 receptet!

1. Egyszerű magvas fügeszelet

Hozzávalók

A tésztához:

  • 1/4 bögre zabpehely
  • 1 bögre nyers mandula
  • 1 bögre pekándió
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 1/4 bögre kimagozott datolya

A töltelékhez:

  • 230 g szárított füge, szár nélkül (és forró víz az áztatáshoz)
  • 1 teáskanál narancshéj
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj
  • csipetnyi só
  • 8-10 magozott datolya

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra, és terítsük el a zabpelyhet a magvakkal a sütőpapíron. Süssük 8-12 percig, félidőben fordítsuk meg.

Amikor kihűlt, tegyük a zabpelyhet, a magvakat, a sót egy robotgépbe, és pépesítsük. Ezután tegyük félre a masszát és pépesítsük a gépben a datolyát is, végül a két masszát keverjük össze.

 

Terítsük el az így kapott tésztát egy tiszta sütőpapíron, és lapítsuk el a tetejét a kezünkkel. Tegyünk sütőpapírt a tetejére és sodrófa segítségével nyújtsuk kb. fél cm-esre, majd vágjuk két egyforma téglalapra a tésztánkat.
Tegyük a fügét egy keverőtálba, és öntsünk rá forró vizet. Áztassuk 3 percig, majd csöpögtessük le, de ne öntsük ki az áztatóvizet, tegyük félre.
Tegyük a robotgépbe a fügét, adjuk hozzá a narancshéjat, a fahéjat és a sót, és keverjük össze egy masszává. Adjunk hozzá a félretett áztatóvízből is, de csak annyit, hogy krémszerű állaga legyen. Édesítésként tehetünk hozzá datolyát vagy kókuszcukrot is, ízlés szerint.

A tölteléket tegyük a tészta-téglalapok közepére, kb. 2,5 cm vastagon, majd sütőpapír segítségével hengergessük fel a lapokat. A kész hengereket fagyasszuk legalább fél órán keresztül (de akár egész éjszaka), majd vágjunk belőlük szeleteket. Kb. 22-24 szeletet kapunk. Fogyasszuk azonnal, vagy tartsuk hűtőben jól zárható dobozban 1 hétig, a fagyasztóban 1 hónapig.

3 fugerecept 03

2. Fügés-fahéjas shake

Hozzávalók

  • 1 bögre mandulatej (vagy más tejféle)
  • 4-5 frissen vett, majd lefagyasztott füge
  • pár db jégkocka
  • 1/4 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál vanília kivonat
  • Ízlés szerint néhány csepp stevia vagy juharszirup, édesítéshez

Elkészítés

Tegyük az összes hozzávalót egy turmixgépbe és keverjük össze, amíg megfelelő állagú italt kapunk.

3 fugerecept 04

3. Hagymás fügelekvár

Hozzávalók

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 mogyoróhagyma, darálva vagy apróra vágva
  • 1/4 teáskanál cukor
  • csipetnyi só
  • 25-30 dkg füge
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1/3 bögre cukor
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 1/4 bögre víz
  • 1/4 bögre vörösbor (vagy víz)
  • 1/4 teáskanál só
  • csipetnyi fahéj
  • csipetnyi szárított mustár (opcionális)
  • 1/8 teáskanál bors
  • 1 teáskanál borecet

Elkészítés

Keverjük össze az olívaolajat, a hagymát, a 1/4 teáskanál cukrot, a csipet sót egy közepes serpenyőben közepes lángon. Amikor sisteregni kezd, húzzuk félre egy kicsit. Gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg meg nem barnul a hagyma széle.

Közben aprítsuk fel a fügét, vágjuk darabokra. Amikor a hagymák már elkészültek, keverjük hozzájuk a fügét és a többi hozzávalót. Váltsunk nagy lángra, amíg a keverék el nem kezd buborékolni, akkor tekerjünk közepes lángra. Gyakori kevergetés mellett pároljuk, kb. 20-30 percig, amíg az egész sima, tömött, dzsemes állagú nem lesz.

Sok a fügéd? Süssél pitét!

Sok a fügéd? Süssél pitét!

Egyszerre érett be a bokron a várva várt füge! Dömping esetére bevethetjük pite töltelékeként is.

Ettük frissen leszedve, egy részéből lekvár készült, a berzenkedők pite formájában fogyasztották, íme utóbbihoz a recept!

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2,5 evőkanál porcukor
  • 1 csipet só
  • 35 ml víz

A töltelékhez:

  • 90 dkg füge
  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál citromlé
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • fahéj és őrölt szerecsendió ízlés szerint

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd 2 egyenlő részre osztjuk és betesszük a hűtőbe. Célszerű szobahőmérsékletű vajjal dolgozni, akkor gyorsabb az összedolgozási folyamat.

A töltelékhez a fügét felaprítjuk (saccra 4-6 felé vágva), majd hozzáadjuk a többi összetevőt. Mi jó fahéjasan szeretjük, ezért 2 kávéskanál fahéj is került a keverékbe. A tölteléket további egy fél kávéskanál szerecsendióval bolondítottam meg, de e két fűszer nélkül is finom lesz a fügés sütink.

fuge sussel pitet 02

A tészta egyik felét 3-4 mm vastagra nyújtjuk és kibélelünk vele egy piteformát, majd jöhet bele/rá a töltelék! A tészta másik kinyújtott felével a pite tetejét borítjuk, itt a kézügyesség és a fantázia dominál (a rácsos szerintünk a legegyszerűbben elkészíthető változat, de volt, hogy konyhai kiszúróformával kivágott kiscicákat tettünk rá).

 

fuge sussel pitet 03

fuge sussel pitet 04

175 °C-ra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt megsütjük. Ennyi idő alatt isteni krémes állagú lesz a töltelék, amihez a linzertészta is remekül passzol (esetleg még egy gombóc vaníliafagyi is). Egy szezonban többször is készül ez a csodás fügés desszert, egy probléma azonban van vele: sajnos nagyon hamar elfogy!

fuge sussel pitet 05

fuge sussel pitet 06